top of page

Co nám radí Ayurvéda v létě?🌞

Proč v létě více odpočívám a nevedu pravidelné lekce jógy?


Téma léto, Agni neboli trávící oheň a Ayurvéda. Téma nyní více než aktuální.

Co nám radí Ayurvéda v souvislosti s trávícím ohněm Agni, jinými slovy metabolismem v létě?

Přichází období tepla, někdy až horka a my cítíme, že je něco uvnitř nás jinak. Toužíme zvolnit, zpomalit, užít si léta, dovolených a prázdnin. Počasí se cyklicky mění, stejně tak jako roční období a cirkadiánní rytmy. Proto je dobré jíst, hýbat se, spát, pracovat v létě jinak než například v zimě. Tělo je moudré. Aby se v létě nepřehřívalo, potíme se. Ale mnohdy pocení nestačí a tak se oslabuje nás vnitřní oheň Agni.

Horké léto znamená slabší Agni. Slabší Agni znamená méně sil a odolnosti.

Známe to všichni. Čím je naše trávení slabší, o to více se cítíme unavení, demotivovaní, bez chuti, tvořit, hýbat se, bez dobré nálady. Takže v létě více než kdy jindy odpočívejte, nevyčerpávejte se, nepřetěžujte organismus, zabraňujte přehřátí.



A tady posílám pár typů pro všechny ayurvédské konstituční typy na léto
a udržení kondice:
  1. Choďte spát po setmění, neponocujte (chápu, pro někoho náročné, ale zkuste to 😊).

  2. Vstávejte brzy ráno, ideální čas na cvičení (opět to aspoň zkuste, uvidíte 😊).

  3. Změňte kvalitu jídla, odlehčete. Nemusíte snižovat množství, pouze vyřaďte těžká a tučná jídla (to by mohlo jít 😊).

  4. Nejezte ohřívané, několik dní staré i když s dobrými úmysly dopředu navařené jídlo (histamin roste a je opravdu hůře stravitelné 🙁).

  5. Dbejte na přiměřenou aktivitu, netlačte na pilu ani na sebe, nepřetěžujte se 😉.

  6. Vyhledávejte stinná místa, koupejte se, ochlazujte se.

  7. Pijte vodu, čistou, neperlivou.

  8. Na slunce choďte brzy ráno a nebo k večeru. (Vitamín D je vhodné suplementovat i v létě, neboť nejvíce se ho vstřebává kolem 12.00 polední, bez použití ochranných faktorů a to zase není vhodné pro naši pokožku a zdraví).



No a na závěr, co že jsou to ty zmiňované ayurvédské konstituční tipy?


Lidé typu Váta (ektomorf):

jsou svým tělesným charakterem vzdušné, mají štíhlou postavu, nízkou tělesnou hmotnost, slabou odolnost vůči nemocem a nedostatečnou tkáňovou tvorbu. Velmi často se přepínají a po té upadají do stavu vyčerpanosti. Jsou citlivé na vítr, chlad a sucho, nejlépe jim je ve vlhkém, teplém, klidném, přejícím prostředí. Po psychologické stránce jsou váty neklidné, aktivní, tvořivé osobnosti s mnohými nadáními, jsou však velmi křehké a náchylné ke stresu.

Tedy pro lidi typu Váta hodně suchého tepla není vhodné, neboť sucho jejich přirozenou suchou kvalitu ještě více zvyšuje.


Lidé typu Pitta (mezomorf):

jsou svým tělesným charakterem ohnivé, mají střední postavu, dobře se jim buduje svalová hmota a mají silnou chuť k jídlu, mají stále teplé končetiny, dobrý krevní oběh. Bohužel se snadno přehřívají a rychle podléhají různým infekčním onemocněním. Jsou citlivé na teplo a světlo a lépe se cítí v chladnějším a klidnějším prostředí. Po psychologické stránce jsou Pitty rozhodné, inteligentní, motivovaní, mnohdy až agresivní jedinci, kteří často dosahují svých životních cílů. Často vyvolávají konflikty

Tedy přirozený vyšší oheň v těle je v období léta dobré pro výše uvedený typ hlídat.


Lidé typu Kapha (endomorf):

jsou svým tělesným charakterem vodní, vyznačují se podsaditou postavou silnějšího až robustního vzrůstu a dobrou tvorbou tělesných tkání. Mají jistou averzi vůči pohybu a díky pomalému metabolismu snadněji přibírají na váze, hromadí v těle vodu a hlen. Jsou citliví na chlad, vlhko a nehybný vzduch. Lépe se cítí v teple, suchu a při zvýšené činnosti. Po psychologické stránce jsou Kaphy citlivé, starostlivé, vyrovnané, konzervativní, snadno však podléhají jednostranné náklonnosti.

Tedy pro lidi typu Kapha se zdá být léto ideálnější než pro jiné typy, jen je potřeba dbát na odlehčenou stravu a odpočinek.


Přeji vám krásné léto a pokud byste měli zájem o konzultaci v oblasti výživy a životního stylu stačí kliknout🙂.



50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page