top of page

Okénko pro ženy aneb Jóga, ženy a měsíční cyklus

Přemýšlely jste někdy o tom, milé ženy, jak moc velký vliv má menstruační cyklus na naši psychiku a fyzický stav? Jak ovládá naše nálady, energii, proč jsme během cyklu jednou více introvertní a poté naopak extrovertní? Proč se střídá čas, kdy nám jde vše s lehkostí, máme chuť se setkávat s přáteli, být takzvaně „více do světa“ a pak bum a radši bychom byly samy a užívaly si samotu?


V čem je ten zakopaný pes, říkáme si?


  1. Mnohé jste určitě vypozorovaly, že v první čtvrtině cyklu, tedy cca šestý den od začátku menstruace záříme, máme jasné racionální myšlení, fyzickou sílu, jsme skvěle soustředěné, strukturované, více nezávislé, samostatné, fyzická vytrvalost je vysoká, elán a energie z nás tryská. V tyto dny bychom mnohé klidně zvládly i silovější druhy jógy, například power jógu, ashtanga jógu, dynamickou vinyasu. Takže pokud vás baví tyto styly a máte chuť je vyzkoušet, je to ideální čas.

  2. V druhé fázi cyklu kolem ovulace dovedeme přesvědčivě komunikovat, jsme více empatické, podporujeme druhé, jsme takový fajn týmový hráč, budujeme vztahy. (no dává to smysl, když je ta ovulace a vábíme partnery, tady se nám přesvědčování hodí, že? 😊) Dny jako stvořené na zapojení jemné vinyasy flow, plné hravých přechodů z pozice do pozice. Více volnosti, kreativity, už se tolik nedržíme struktury, ale chceme si hrát.

  3. No a tady to začíná být pro mnohé z nás zrada. Nejméně oblíbená předmenstruační fáze plná emočních a duševních výkyvů a mnohdy premenstruačních syndromů. Která žena by neznala stavy, kdy PMS některým z nás doslova cloumá životem, mnohdy bohužel i životy partnerů, dětí a celého okolí, které je v tom úplně nevinně 😊. Znáte to, večer plné energie, tedy něco si na druhý den naplánujeme a ejhle, ráno je vše jinak. Oteklé tělo, nafouklé břicho, jsme unavené, vyčerpané, podrážděné a toužíme po samotě. Tak moc bychom si přály být vitální, plné energie, ale ono to nějak nejde. Máme citlivá prsa, postupně se přidávají chutě na jídlo více než obvykle, jsme neklidné, bolí nás hlava, no prostě …tohle fakt nechceš, říkáme si. Tady bych viděla nechat vstoupit do hry klidnou hatha jógu, více soustředěnou , pomalejší tempo, delší výdrže v pozicích, více dechových technik. Pozn. K předcházení nepříjemného PMS doplňujte Mg, Ca, vitamin B6, vitamin E, eliminujte stres, jezte dostatečně bílkovin, odpočívejte, choďte včas spát. Snížením stresových situací budete předcházet zvýšené tvorbě kortizolu a naopak snížené hladině estrogenu. Zamezíte tím nepříjemným PMS, tvorbě tukového polštáře v oblasti břicha a dalším zdravotním komplikacím.

  4. Celý kruh uzavírá doba menstruační, která je nejjemnější fází, jsme nejvíce unavené a cítíme, že je čas na regeneraci sil. Ideální čas na jinovou jógu, meditaci, dechové techniky.


Jak to tedy udělat, abychom žily v souladu se svými fázemi a byly spokojené a to k tomu celý měsíc?

Přijmout je. Přijmout fakt, že přírodu nepřelstíme. Zase takové lišky podšité fakt nejsme. Nesnažme se tyto cykly potlačit, dělat že nejsou, zavírat oči, nevnímat signály těla. Struktura moderní doby nás sice na výkon tlačí, ale za jakou cenu? Za pocity frustrace, úzkosti, že nejsme dokonalé, dokonale výkonné, vždy usměvavé, takové ty hodné, pracovité holky co všechno zvládnou kdykoliv.


Jsou vám tyto věty povědomé?

Tvrdě pracujete i když na to nemáte sílu?

Zažíváte pocit nenaplnění?

Snažíte se zapadnout do struktury, která vám ale nevyhovuje?

Používáte stimulanty, abyste všechno zvládly? (káva, alkohol, čokoláda…)


Co s tím a jak z toho ven?

Pojďme si užít svoji první a druhou fázi plnou dynamiky, světla reflektorů, kdy nám jde vše snadněji, zkrátka jsme hvězdy. Pojďme vnímat předmenstruační fázi jako dar, kdy se můžeme zastavit a zpomalit. Je to doba, kdy máme intuitivní a originální nápady, jsme kreativní, tvořivé, inspirativní, jsme asertivní. Tak proč toho nevyužít? Uklidnění ve fázi menstruační vnímejme jako čas pro nás samotné. Při zklidnění možná uvidíte ve svém životě nové cesty a rozhodnete se pro radikální změny, naleznete podstatu věcí, dostanete nové nápady. Odpočívejte, regenerujte síly. Pojďme si dovolit být svobodné v jakékoliv fázi cyklu a zkusme sladit jednání a očekávání se střídáním pasivních a aktivních fází.

Zbavíme se tím vnitřního napětí.


Najednou zjistíte, že témata jako:

Vztahy vs. Osobní směřování

Rodinný život vs. Kariera v zaměstnání

Aktivně a rozhodně jednat vs. Touha jenom být

Zastavení a odevzdání vs. Aktivní jednání a začínání nových projektů

Používání vnitřního světa vs. Zaměření na vnější svět

Racionální uvažování vs. Jednání na základě intuice

Analytické myšlení vs. Náhlá inspirace a kreativita

pro nás nebudou takovým oříškem a v každé fázi si vědomě uchopíme to, co se zrovna hodí a v čem nám bude dobře.


Nesnažte se být celý měsíc jednou a toutéž ženou a všemi ženami najednou.

Tedy milé ženy, mějme se rády, poslouchejme svoje tělo a nenechme se vtáhnout do hry o dokonalosti žen v pojetí moderní doby. Nechtějme být hrdinkami, které vše a vždy zvládnou.

Buďme ženami spokojenými ve svém těle.

Mějte se krásně a přeji všem hezký den, Ali.





47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page